Voices of local actors on cocoa production, Vinces Canton

Authors

  • Antonio Sabino Mosquera-Solorzano Universidad Estatal Península de Santa Elena

Keywords:

Local actors, cocoa production, agricultural practices, translation, supply chain

Abstract

The article "Voices of local actors in cocoa production in Vinces Canton" focuses on analyzing the perspectives of the different actors involved in the cocoa supply chain in that region. It covers everything from farmers, who are the basis of the production process, to processors, who add value to the final product. The challenges faced by these actors are highlighted, such as lack of access to resources, marketing problems, and the need to improve agricultural techniques. Their contributions to the sector are also emphasized, such as local knowledge, sustainable practices, and the importance of cocoa for the regional economy. The article underlines the importance of listening to the voices of these actors to better understand their needs and strengthen the cocoa supply chain, promoting more inclusive and sustainable development in Vinces Canton.

References

Barrera, V. H., Escudero, L., Racines, M. R., García, C., Arévalo, J., Casanova, T., Domínguez, J. (2019). La cadena de valor del cacao y el bienestar de los productores en la provincia de Manabí-Ecuador. (INIAP libro técnico No 171) Arco Iris Producciones, Quito, Ecuador. [En línea]. Disponible en: https://repositorio.iniap.gob.ec/bitstream/41000/5377/1/iniapsc383.pdf

Bellido Valdiviezo, O. (2024). "Fenomenografía". En Deroncele Acosta, A. (Comp). (2024). Métodos de investigación cualitativa. Ediciones UO, Santiago de Cuba, Cuba, pp. 179-201.

Carranza, M. S., Zapata, Y. P., Gallego, G., Nieto, J., Morante, J. & Cruz, N. (2020). Genetic diversity of Ecuadorian cocoa from the germplasm bank of Tenguel- Guayas, Ecuador based in SNP's, Bioagro 32(2), 75-86.

Cordovés Torres Gómez de Cádiz, D., Zenea Montejo, M., & Moreno Ramiro, C J. (2020). Perspectiva teórica de la gestión de la innovación agraria. Economía y Desarrollo, 163(1). [En línea]. Disponible en: http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0252-85842020000100009&lng=es&tlng=es.

Deroncele Acosta, A. (Comp.). (2024). Métodos de investigación cualitativa. Ediciones UO, Santiago de Cuba, Cuba.

Edison Meza, J. (2018). Análisis del desarrollo empresarial en el sector cacaotero del Cantón Vinces de la Provincia de los Ríos. Revista Científica Mundo de la Investigación y el Conocimiento, 2, 692-713. [En línea]. Disponible en: DOI: 10.26820/recimundo/2.esp.2018.692-713

Espinosa Garcés, M. E. (30 de enero de 2023). Análisis económico de la cadena productiva del cacao ecuatoriano. Propuesta que fomente la rentabilidad de los cacaoteros del cantón Milagro. [Tesis en opción al título de Magíster en Finanzas y Economía Empresarial]. Universidad Católica de Santiago de Guayaquil, Ecuador.

García Briones, A., Pico Pico, B. & Jaimez, R. (2021). La cadena de producción del Cacao en Ecuador: Resiliencia en los diferentes actores de la producción. Novasinergia. 4(2). 152-172. [En línea]. Disponible en: https://doi.org/10.37135/ns.01.08.10

Hernández Sampier, R & Mendoza, C. (2020). Metodología de la investigación: las rutas cualitativa, cuantitativa y mixta. Mcgraw-Hill.

Ibarra Velásquez, A. (2019). Análisis de la cadena de cacao en la provincia de los ríos, Ecuador. Revista Observatorio de la Economía Latinoamericana. [En línea]. Disponible en: https://www.eumed.net/rev/oel/2019/11/cadena-cacao-ecuador.html

Mendoza, E.; Cervantes, X. & Vásconez, G. (2021). Sistemas de producción del cacao vs recursos ambientales. Un reto estratégico actual. Socialium, 5(2), 335-348. [En línea]. Disponible en: https://doi.org/10.26490/uncp.sl.2021.5.2.1009 Molina, E. (2023). Paradigms and Different Types of Research. International Journal of Social Science and Human Research, 6(12). https://doi.org/10.47191/ijsshr/v6-i12-32

Moreno Miranda, C., Molina, I., Miranda, Z., Moreno, R. & Moreno, P. (2020). La cadena de valor de cacao en Ecuador: una propuesta de estrategias para coadyuvar a la sostenibilidad. Bioagro 32(3), 205-214.

Murillo, F. J., Hidalgo, N., & Martínez-Garrido, C. (2022). El método fenomenográfico en la investigación educativa. Revista Interuniversitaria de Investigación en Tecnología Educativa, 117-137. https://doi.org/10.6018/riite.549541

Parada Gutiérrez, O. & Veloz Cordero, R. L. (2021). Análisis socioeconómico de productores de cacao, localidad Guabito, provincia Los Ríos, Ecuador. Ciencias Holguín, 27(1). [En línea]. Disponible en: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=181565709001

Romero Cárdenas, E., Fernández Ronquillo, M. A., Macías Onofre, J. & Zúñiga Gurimendi, K. (2016). Producción y comercialización del cacao y su incidencia en el desarrollo socioeconómico del cantón Milagro. Ciencia Unemi, 9(17), 56-64. [En línea]. Disponible en: DOI:10.29076/issn.2528-7737vol9iss17.2016pp56-64p

Sánchez Cano, J. (2019). Cadenas de valor e Innovación. México.

Takuya, N., Katsunori, M., Hiro Taiyo, H., & Satoshi, N. (2020). A new experimental phenomenological method to explore the subjective features of psychological phenomena: Its application to binocular rivalry. Neuroscience of Consciousness, 6(1), 1-16. https://doi.org/10.1093/nc/niaa018

Published

2024-12-09

Issue

Section

Artículos

Similar Articles

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > >> 

You may also start an advanced similarity search for this article.