This is an outdated version published on 2022-09-27. Read the most recent version.

A glance from a socio anthropological viewpoint at the family nutritional practices in La Magdalena, Guamá municipality

Authors

  • Vivian Basto-Estrada Universidad de Oriente, Cuba
  • Alicia Martínez-Tena Universidad de Oriente, Cuba
  • Elpidio Expósito-García Universidad de Oriente, Cuba

Keywords:

familiar practices of food, public politicise of food, lack of food structuring, local government, rural food

Abstract

Familiar food occupies an significant place in the international, national and local level. In Cuba is priority in the governments documents relation with vulnerability food. However the study of practice or familiar food an public politicises or food in the micro social level are challenger for the local government. In these sense the objective of this socioanthropological investigation is to characterize the practice of familiar food in the Magdalena community for to recommendation actions to focus in the familiar vulnerability food. The research was support by qualitative and quantitative methodology , using the techniques of participating observation, the questionnaire and prefunding interview. The lack of food structuring is revelation like essential characteristics in the familiar spaces was study.

References

Basto, V. (2021). Gobernanza local y vulnerabilidad social, luces en tiempos grises de pandemia: reflexiones socio antropológicas en Santiago de Cuba en Libro Efectos del coronavirus, acercamientos plurales desde la Sociología. Friedrich Ebert. p. 200.

Beardsworth, A. y Keil, T. (1997). Sociology on the menu. An invitation to the study

of food and society, London y New York. Routledge.

Domínguez, Y.; y Soler, O. (2022). Seguridad alimentaria familiar: apuntes sociológicos para lograr sistemas alimentarios locales inclusivos, municipio Santiago de Cuba. Revista Universidad y Sociedad, 14(2), 446-457.

Díaz Méndez, C. y García Espejo, I. (2014). La mirada sociológica hacia la alimentación: análisis crítico del desarrollo de la investigación en el campo

alimentario. Política y Sociedad, 51(1), 15-49.

Díaz Méndez, C. y García Espejo, I. (2018). Homogeneidad y fragmentación en los hábitos alimentarios de los españoles. Una respuesta a través del análisis de los horarios, las relaciones y las normas alimentarias. Revista Internacional de Sociología 76(3), 102 https://doi.org/10.3989/ris.2018.76.3.17.360

Díaz Méndez, C. y García Espejo, I. (2021). El malestar con la alimentación. Asturias. España. Trea.

Díaz Tenorio, M. (2003). La familia cubana: realidades y proyección social. ClACSO. Cuba.

Durkheim, E. (1988). Las Reglas del método sociológico. Alianza.

-Espeitx, E. y Cáceres, J. (2011). Los comportamientos alimentarios de mujeres en precariedad económica: entre la privación y el riesgo de malnutrición, Zainak. Cuadernos de Antropología-Etnografía, (34), 127-146.

Franco Patiño, S. (2010). Aportes de la Sociología al estudio de la alimentación familiar. Revista Luna Azul, (31) julio-diciembre, 139-155.

Germov, J. y Williams, L. (ed.) (2000) A sociology of food and nutrition. The social

appetite. Oxford University Press.

Giddens, A. (1984). La constitución de la sociedad. Argentina. Amarrotou.

González Noriega, E. (2017). Apuntes para una caracterización antropológica del sistema alimentario cubano. Catauro. Revista Cubana de Antropología,19(35), 58-71.

González, J. (2018). Hacia una delimitación preliminar del Complejo Simbólico Alimentario. Revista Razón y Palabra. Volumen 22 enero-marzo, 192-206.

González, J. (2019). De memorias y soberanía. Un protocolo para la introspección retrospectiva alimentaria en la vida cotidiana. En Libro Sabores y saberes. Comunicación y conocimientos en la cultura alimentaria. (pp.19-48). Bolivia. Plural.

Koc, M.; Sumner, J. y Winson, A. (ed.) (2012) Critical perspectives in food studies,

Oxford University Press.

Lobaina Fernández-Rubio, G. (2017). Las vulnerabilidades del sistema agroalimentario cubano. Catauro. Revista Cubana de Antropología, 19 (35) 49-57.

Martínez Tena, A. (2017). Pensar la seguridad alimentaria desde las prácticas culturales. En Radio con sabor a ciencia. (pp. 51-65) México. Praxis.

Martín Criado, E. (2010). Las tallas grandes perjudican seriamente la salud: la

frágil legitimidad de las prácticas de adelgazamiento entre las madres de clasespopulares. Revista Internacional de Sociología, (68), 349-373.

McIntosh, A. (1996). Sociologies of food and nutrition. New York y London. Plenum Press.

Mennell y otros (1992). The Sociology of Food: Eating, Diet and Culture. London. SAGE Publications.

Mintz, S. (2003). Sabor a comida, sabor a libertad. México. Colección la falsa tortuga, la Reina Roja.

Núñez González, N. (2010). El Cacao y el Chocolate en Cuba. La Habana. Fernando Ortiz.

Organización de Naciones Unidas para Agricultura y Alimentación. (2010). El derecho a la alimentación adecuada. [Archivo PDF] http://www.ohchr.org/Documents/Publications/FactSheet-34sp

Organización de Naciones Unidas para Agricultura y Alimentación (2018). El estado mundial de la pesca y la acuicultura. Sofía.

Rangel, A. y Vázquez, V. (2017). El maní: patrimonio industrial del pueblo cubano de La Salud, provincia de Mayabeque. Catauro. Revista Cubana de Antropología,19(35), 130- 137.

Rodríguez Ruiz, P. (2017). Moros y cristianos. Una aproximación a las condiciones del consumo de alimentos y el trabajo en Cuba. Catauro. Revista Cubana de Antropología. 19(35), 5-24.

Villalón, G. (2017). Comunicar la ciencia: necesidad y desafío en la cultura alimentaria. En Radio con sabor a ciencia. (pp. 35-50) México. Praxis.

Warde, A.; Cheng, S. L.; Olsen, W. y Southerton, D. (2007). Changes in the practice of eating - A comparative analysis of time-use. Acta Sociológica, (50), 363-385.

Whiting, E.F. y Ward, C. (2010). Food provisioning strategies, food insecurity, and stress in an economically vulnerable community: The Northern Cheyenne case. Agriculture and Human Values, 27(4), 489-504.

Published

2022-09-27

Versions

Issue

Section

Artículos

Most read articles by the same author(s)

Similar Articles

<< < 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 > >> 

You may also start an advanced similarity search for this article.